torsdag 26 februari 2015

Kensukes rike - miljögranskning

Jag har läst till s. 54
Boken jag läser heter Kensukes rike och är skriven av Michael Morpurgo.

Michael och hans familj reser på en jorden runt-resa på en segelbåt efter att Michaels föräldrar blivit uppsagda från tegelbruket. Michael kastas av båten i en storm och landar på en öde ö.

Boken utspelar sig mest på två platser, i båten och på ön. Dit jag har läst har han dock bara precis vaknat på stranden på ön, så det finns inte så mycket att säga om den än.

När Michael kommer till ön går han upp på en hög kulle för att se hur ön ser ut. Ön beskrivs som avlång, lite jordnötsformad. Ön har två kullar, en i varje ände. Den ena kullen är brantare och mer skogbevuxen än den andra. Runt ön sträcker sig en tunn vit strandremsa. Michael uppskattar längden på ön att vara kring 5 km.
Han tycker att det verkar läskigt med en ö täckt med bara djungel utan några andra människor att prata med. Trots det kan han inte låta bli att se skönheten i naturlandskapet. Det får honom att känna sig lite mindre ensam.

Båten de seglar på är en klarblå Bowman 42, vilket är en ganska liten segelbåt, ca 13 meter från för till akter. Båten har ett kök, ett litet badrum och två sovrum med vars två bäddar i. Den har också ett litet vardagsrum med bord och bänkar mellan köket och sovrummet vid fören. I vardagsrummet finns en mycket liten bokhylla.
Kaptenen på båten är Michaels mamma, som verkar ganska bestämmande när hon mår bra, men som är sjuk ganska mycket på grund av maten som hon har ätit.
Stämningen på båten verkar vara väldigt bra, Michaels föräldrar spelar schack när de har tid och lust, och Michael tycker det är kul att rita av fiskar och andra djur de ser. Även fast han inte tycker om matematik, gör han det lite roligare genom att ta ett fotografi på honom när han räcker ut tungan medan han gör matte.
Michaels föräldrar spelar schack mot varandra och håller räkningen vem som har vunnit flest spel.
Efter att hunden Stella Artois ramlar av båten mitt i en storm skärper Michaels mamma reglerna om flytvästar. Ska någon upp på däck måste personen i fråga alltid ha flytväst, även Stella. Hon är antagligen bara rädd att något ska hända dem igen.

Allt som allt verkar stämningen bra och trevlig, förutom några små gräl som handlar om Michaels föräldrars schacktävling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar