torsdag 26 februari 2015

Dumpad - upg. 6, tänkande hattar

Vit hatt
Boken är skriven av Per Brinkemo och gavs för första gången ut 2004.

Gul hatt
En bra sak i boken är att bo i Somalia inte alls var så illa som Ahmed hade tänkt sig. I början ville han bara därifrån så snabbt som möjligt, men efter ett tag så märkte han att somalier var mycket trevliga och hjälpsamma. Så det är bra att Ahmed får reda på att landet han kommer ifrån inte är något att hata.
En annan bra sak är att Ahmed till slut får reda på sanningen, att hans ”föräldrar” inte var hans biologiska föräldrar. Ibland är det bättre att veta, även om det kanske är en chock. Han hade annars kanske gått och undrat om han skulle förlåta sina föräldrar (de han trodde var sina föräldrar), men nu vet han att de bara var hemska personer och att han inte vill träffa dem.

Svart hatt
En dålig sak är förstås att pappan slår Ahmed när han gör något som pappan tycker är dumt. En lika dålig sak är att mamman inte säger till pappan att sluta, eller ens bryr sig om Ahmed.
En sak som kan ses som dålig är att boken inte utspelar sig i kronologisk ordning, utan har olika tidshopp. Jag tyckte det var lite förvirrande i början, men det står datum och år, så det går att följa.

Röd hatt
Jag valde att beskriva situationen när Ahmeds lillebror Mohamoud avslöjade för deras pappa var Ahmed befann sig. Ahmed var hemma hos sin kompis Peter när det ringde på och Ahmeds pappa stod bakom lille Mohamoud med en knölpåk. Ahmed kände sig förrådd , men följde med hem som hans pappa sa åt honom att göra. På vägen hem slår pappan honom i huvudet med knölpåken.
Jag tyckte först precis som Ahmed, att Mohamoud hade förrått honom. Men sedan tänkte jag att deras pappa antagligen hade tvingat Mohamoud att berätta, så då jag tyckte lite synd om honom. Sedan när jag läste att Ahmeds pappa slog honom med knölpåken i huvudet, tänkte jag att han verkligen borde straffas. Synd bara att inte Ahmed vågade berätta för någon.

Grön hatt
Arg som ett bi
Envis som en åsna
Modig som ett lejon
Listig som en räv

Blå hatt
I Somalia är det vanligt att olydiga barn blir slagna, däremot är det förbjudet i Sverige.
I Somalia är kvinnor mindre värda än män, och de måste göra allt jobb (ta hand om barn, laga mat, diska osv), medan männen tar det lugnt och förmodligen tuggar kat, vilket är lagligt och vanligt i Somalia, men inte i Sverige.

I Somalia är det vanligt att flera familjer i samma släkt bor med varandra, där är släkten mycket närmre än här i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar