torsdag 26 februari 2015

Dumpad - upg. 1, faktafrågor

När utspelar sig historien, under vilka år?
Boken utspelar sig från 1998 till 2003, men händelserna utspelar sig inte i kronologiskt ordning, utan författaren hoppar lite fram och tillbaka. Vid tidshoppen står datum och år, så det är ganska lätt att hänga med.

Hur länge bor Ahmed i Norge? I Somalia? I Etiopien?
I Norge bodde Ahmed ett år med sin familj. I Somalia bodde han nästan ett år, och i Etiopien också ett år. I de två sistnämnda länderna bodde Ahmed hos olika familjer och personer som likt honom är där på grund av Dhaqan Celis.

Hur gammal är Ahmed när han blir dumpad?
Ahmeds var antingen 13 eller 16 när han blev dumpad. Antingen går man efter hans egentliga ålder, 16, eller den åldern hans fosterföräldrar gav honom, 13. De gjorde det så att han kan gå om de årskurser han redan har gjort, och då ge honom en längre och därmed bättre utbildning.

Hur många syskon har Ahmed?
I sin biologiska familj, inte sin fosterfamilj, har Ahmed 7 syskon, efter att två har gått bort. I sin fosterfamilj har Ahmed 5 syskon.

Vilket förhållande har Ahmed till sina föräldrar?
Ahmeds förhållande till sina fosterföräldrar är inte särskilt bra och han pratar inte med dem. Hans pappa slår honom bland annat med sitt bälte när han kommer hem sent eller liknande. Hans mamma är inte mycket bättre. När hans pappa slår honom, gör mamman inte något åt saken, eller försöker stoppa honom.
Hans föräldrar håller mycket hemligt för Ahmed, t ex varför de åker till Norge utan att berätta för någon.

Hur förklaras att Ahmeds mamma lämnar honom i Somalia?
Ahmeds mamma lämnar honom i Somalia, eftersom hans pappa tycker att Ahmed har blivit försvenskad av sina kompisar. Med det menar han att Ahmed inte kan så mycket om islam och om koranen. En annan anledning till att Ahmeds mamma lämnar honom i Somalia är att hon blev trött på att Ahmed var mycket olydig och oförskämd när de vistades i Norge i väntan på asylbidrag.

Hur beskrivs stämningen i huset hos släktingarna i Somalia? Är det någon skillnad efter att mamman försvunnit?
När mamman är där är stämningen bra. Ahmed får berätta om Sverige för barnen och han har det bra. Alla är vänliga mot alla, även mamman mot Ahmed. En dag påstår mamman att hon ska gå ut och leta efter deras släktingar, men när hon inte kommer hem på några dagar blir Ahmed orolig. Efter några veckor börjar Ahmed bli misstänksam, och när han berättar för folk på torget, får ha höra att mamman antagligen har flyttat tillbaka till Sverige och lämnat Ahmed i Somalia. Det förklarar också varför hennes resväska är borta.
Efter att mamman varit borta några dagar blev stämningen i huset genast sämre. De andra blir otrevliga och bryr sig inte om Ahmed längre. Ahmed får inte prata om Sverige längre. Ahmed måste nu, istället för att han lov, som det var tänkt, hjälpa till med köpa kat och cigaretter, att handla och att hämta vatten varje morgon.

Hur får Ahmed ihop pengar till bussresan?
Ahmed tjänar ihop pengar till bussresan från Mogadishu genom att hjälpa äldre personer att bära hem matvaror från marknaden, och få en liten slant för det som han sedan sparar.

Hos vem bor han sist hos i Addis Abeba? Beskriv dem kortfattat.
De sista Ahmed bor hos innan han kommer tillbaka till Sverige är Mohamed, och hans syskon Kadra, Fosia, Fayisa, Nasra och Abdigani som försöker få uppehållstillstånd i Kanada, där deras pappa bor. Mohamed är äldst, och tycker därför att han borde bestämma. De andra syskonen tycker det är okej, tills Mohamed går över gränsen och börjar slåss med dem för att de vägrar lyssna. Mohamed och syskonen tar till och med fram knivar och annat farligt att slåss med.
Ahmed lägger märke till att Fayisa, en av systrarna, är intresserad av honom, men han tycker att han inte har tid med ett förhållande nu när det händer så mycket med ambassaden osv, så han bryr sig inte något vidare.
Hur lång tid tar det från det att Ahmed får kontakt med svenska ambassaden till att han kan komma hem till Sverige igen?
Det tar ca ett år. Den 21 mars 2002 tog Ahmed kontakt med ambassaden, och runt mars året efter fick han åka hem.

Hur får han reda på att de som han trott är hans föräldrar inte är det?
Den första gången Ahmed får höra att det inte är ans riktiga föräldrar är när ha ringer till sin ”pappa” och pappan säger att Ahmed inte är deras son. När Ahmed ber om att få prata med sin ”mamma”, svarar pappan att det inte är hans riktiga mamma.
Sen, när Ahmed har kommit till Sverige, får han ett samtal av en man som säger att han känner Ahmeds ”föräldrar”, och att de har flyttat till England. Då säger han också att de är Ahmeds moster och morbror, och inte hans biologiska föräldrar.

Får han kontakt med sina riktiga föräldrar?

Ja, men endast via telefon. Numret till dem fick Ahmed av mannen som berättade sanningen om hans föräldrar. De håller telefonkontakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar