torsdag 26 februari 2015

Dumpad - upg. 3, varför-frågor

Varför flyttade familjen till Norge?
Familjen flyttade till Norge för att få asylpengar till resan till Somalia där de tänkte dumpa Ahmed. De kom dit som fattiga flyktingar från Somalia, och fick asyl och bidrag. För de pengarna reste mamman med Ahmed senare till Somalia där hon lämnade honom.

Varför berättade inte Ahmed för någon att mamman ljög när de var i Norge?
För att han inte vågade. Han ville inte få henne i trubbel, fast han inte gillade henne. En annan förklaring kan vara att han trodde att han själv skulle kunna råka illa ut, då han inte skulle ha något hem. Han hade antagligen hamnat i något fosterhem som han inte skulle gilla, eller helt enkelt inte komma tillbaka till Sollentuna, där han hörde hemma.

Varför reste mamman och Ahmed till Somalia?
Ahmed och mamman reste till Somalia så att mamman skulle kunna lämna Ahmed där. Där skulle han bli en ”god muslim” och lära sig mer om sitt land, sin religion och sitt folk, eftersom pappan tyckte att Ahmed hade försvenskats av sin skola och sina kompisar.

Varför trivdes inte Ahmed i Somalia?
I början trivdes inte Ahmed i Somalia, eftersom han var rädd för alla skottlossningar han hörde. Personerna han bodde med var inte heller särskilt trevliga, då de kallade honom för saker och skrattade åt honom.

Varför rymde Ahmed från den först familjen han bodde hos?
Han hade ingen nytta av dem ifall han ville ta sig hem till Sverige. De hade hade nog ingen avsikt att hjälpa honom, så han rymde för att ta sig till den svenska ambassaden i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. De var dessutom väldigt otrevliga, så det var nog skönt för Ahmed att slippa dem.

Varför fick inte Ahmed ett nytt svenskt pass i Etiopien?
Han fick inte ett svenskt pass, eftersom han enligt lag behövde vårdnashavarnas intyg. De hade faktiskt Ahmeds ”pappa” på telefon, men han vägrade att ge något intyg, eftersom Ahmed inte var hans son, påstod han. Därför kunde han inte få passet han behövde.

Varför hjälpte Muhamed och hans syskon Ahmed i Addis Abeba?

Muhamed gjorde Ahmed en gentjänst genom att låta honom bo hemma hos sig. Ahmed hade ju hjälpt Muhamed att tolka på den kanadensiska ambassaden, så han lät honom bo hemma hos honom och hans syskon. I det här skedet hade Ahmed förstått att Somalier var mycket hjälpsamma av sig, och det här var ännu ett bevis till det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar