fredag 27 februari 2015
Läsutmaning, uppdatering
Jag har läst boken Dumpad av Per Brinkemo, och boken är 682 meter lång. Den får 4/5 stjärnor.
torsdag 26 februari 2015
Dumpad - upg. 7, vad hade jag gjort?
Vad hade du gjort i Ahmeds situation? När han bodde i Sverige, i Norge, i Somalia i Etiopen?
Sverige
I Sverige blev ju Ahmed slagen av sin pappa, men han sa inte till någon. Ifall jag hade varit Ahmed och blev slagen av Ahmeds pappaMen ifall jag skulle bli slagen, hade jag definivt sagt till någon, ifall det hände upprepade gånger. En gång hade jag förstås inte gillat det, men jag hade inte sagt till någon. Vid upprepade gånger hade jag sagt till någon jag litade på, t ex en lärare.
Norge
I Norge lurade mamman asylanläggningen genom att säga att de var flyktingar från Somalia, så att de skulle få asylbidrag. Hon sa noga till Ahmed att inte prata svenska eller nämna att de kunde svenska, så att de skulle få pengar som vanliga flyktingar. Ifall jag hade varit Ahmed, hade jag minsann sagt till att mamman bara ljög, och att vi inte alls kom direkt från Somalia. Följderna hade jag inte tänkt på så mycket, eftersom jag hade varit så arg på henne, efter allt hon hade gjort.
Somalia
I Somalia hade jag, precis som Ahmed, försökt att ta mig hem så snabbt så möjligt. Jag hade nog också hjälpt andra människor i utbyte mot pengar som senskulle användas till en bussbiljett. En sak som jag hade gjort annorlunda än Ahmed är att jag hade gjort mig av så snart jag hade fått höra att mamman hade dumpat mig i Somalia. Jag hade börjat tjäna och spara pengar innan jag hade hört det där om min mamma.
Etiopien
I Etiopien hade jag pratat med ambassadören mer än vad Ahmed gjorde. Ahmed gick bara dit ibland för att kolla när han skulle få åka hem, men jag hade gått dit varje dag, ifall ambassaden inte låg för långt borta, det vill säga. Jag hade varit mer försiktig än Ahmad när det gäller att gå ut. Eftersom jag hade varit där olagligt. Ahmed kände till faran, men brydde sig inte jättemycket om det.
Dumpad - upg. 6, tänkande hattar
Vit hatt
Boken är skriven av Per Brinkemo och gavs för första gången ut 2004.
Gul hatt
En bra sak i boken är att bo i Somalia inte alls var så illa som Ahmed hade tänkt sig. I början ville han bara därifrån så snabbt som möjligt, men efter ett tag så märkte han att somalier var mycket trevliga och hjälpsamma. Så det är bra att Ahmed får reda på att landet han kommer ifrån inte är något att hata.
En annan bra sak är att Ahmed till slut får reda på sanningen, att hans ”föräldrar” inte var hans biologiska föräldrar. Ibland är det bättre att veta, även om det kanske är en chock. Han hade annars kanske gått och undrat om han skulle förlåta sina föräldrar (de han trodde var sina föräldrar), men nu vet han att de bara var hemska personer och att han inte vill träffa dem.
Svart hatt
En dålig sak är förstås att pappan slår Ahmed när han gör något som pappan tycker är dumt. En lika dålig sak är att mamman inte säger till pappan att sluta, eller ens bryr sig om Ahmed.
En sak som kan ses som dålig är att boken inte utspelar sig i kronologisk ordning, utan har olika tidshopp. Jag tyckte det var lite förvirrande i början, men det står datum och år, så det går att följa.
Röd hatt
Jag valde att beskriva situationen när Ahmeds lillebror Mohamoud avslöjade för deras pappa var Ahmed befann sig. Ahmed var hemma hos sin kompis Peter när det ringde på och Ahmeds pappa stod bakom lille Mohamoud med en knölpåk. Ahmed kände sig förrådd , men följde med hem som hans pappa sa åt honom att göra. På vägen hem slår pappan honom i huvudet med knölpåken.
Jag tyckte först precis som Ahmed, att Mohamoud hade förrått honom. Men sedan tänkte jag att deras pappa antagligen hade tvingat Mohamoud att berätta, så då jag tyckte lite synd om honom. Sedan när jag läste att Ahmeds pappa slog honom med knölpåken i huvudet, tänkte jag att han verkligen borde straffas. Synd bara att inte Ahmed vågade berätta för någon.
Grön hatt
Arg som ett bi
Envis som en åsna
Modig som ett lejon
Listig som en räv
Blå hatt
I Somalia är det vanligt att olydiga barn blir slagna, däremot är det förbjudet i Sverige.
I Somalia är kvinnor mindre värda än män, och de måste göra allt jobb (ta hand om barn, laga mat, diska osv), medan männen tar det lugnt och förmodligen tuggar kat, vilket är lagligt och vanligt i Somalia, men inte i Sverige.
I Somalia är det vanligt att flera familjer i samma släkt bor med varandra, där är släkten mycket närmre än här i Sverige.
Dumpad - upg. 5, Dumpad, sammankopplingar
Boken Dumpad handlar om Ahmed, vars föräldrar har lämnat honom i Somalia. När ett somaliskt barn åker till Somalia för att förbli somalisk och inte försvenskas, kallas det Dhaqan celis, somaliska för uppfostringsresa. En tid sedan såg jag ett engelskt reportage på nätet om Dhaqan celis i England.
Handlingen i boken utspelar sig i början av 2000-talet, och i boken beskrivs det hur osäker Ahmed känner sig när man går på gator i Somalia. Skottlossningar lite då och då, och män med gevär som går runt i staden. Det var ju i början av 2000-talet, så jag tänkte att det skulle vara intressant att ta reda på ifall det fortfarande är så. Jag googlade ”War in somalia 2014”, och hittade en wikipedia-sida med en tidslinje över händelser angående krig det året. Enbart på den första januari fanns det fyra olika punkter, bombningar i Mogadishu besvarade med skottlossningar var en av dem. Det var bara den första punkten. Och så håller listan på hela året, med små mellanrum. Varje vecka på hela året har någon dag med minst en punkt.
Så jag skulle säga att det fortfarande är så Somalia som boken beskriver att det var då.
Ahmed vill ta sig till Sverige, och måste då göra många olika saker. Han måste skaffa pass och rätt papper för att kunna ta sig till Sverige. När jag läste boken kom jag att tänka på filmen Zozo, som vi såg i sexan. Zozo handlar om också om en pojke, Zozo, som försöker ta sig till Sverige. Både i Dumpad och i Zozo känner huvudpersonerna rädsla för bomber och skottlossning. I Dumpad blir Ahmed slagen av sin pappa men har ett bra liv i skolan. I Zozo blir Zozo inte slagen av sin pappa, däremot blir han mobbad och slagen i skolan.
Dumpad - upg. 3, varför-frågor
Varför flyttade familjen till Norge?
Familjen flyttade till Norge för att få asylpengar till resan till Somalia där de tänkte dumpa Ahmed. De kom dit som fattiga flyktingar från Somalia, och fick asyl och bidrag. För de pengarna reste mamman med Ahmed senare till Somalia där hon lämnade honom.
Varför berättade inte Ahmed för någon att mamman ljög när de var i Norge?
För att han inte vågade. Han ville inte få henne i trubbel, fast han inte gillade henne. En annan förklaring kan vara att han trodde att han själv skulle kunna råka illa ut, då han inte skulle ha något hem. Han hade antagligen hamnat i något fosterhem som han inte skulle gilla, eller helt enkelt inte komma tillbaka till Sollentuna, där han hörde hemma.
Varför reste mamman och Ahmed till Somalia?
Ahmed och mamman reste till Somalia så att mamman skulle kunna lämna Ahmed där. Där skulle han bli en ”god muslim” och lära sig mer om sitt land, sin religion och sitt folk, eftersom pappan tyckte att Ahmed hade försvenskats av sin skola och sina kompisar.
Varför trivdes inte Ahmed i Somalia?
I början trivdes inte Ahmed i Somalia, eftersom han var rädd för alla skottlossningar han hörde. Personerna han bodde med var inte heller särskilt trevliga, då de kallade honom för saker och skrattade åt honom.
Varför rymde Ahmed från den först familjen han bodde hos?
Han hade ingen nytta av dem ifall han ville ta sig hem till Sverige. De hade hade nog ingen avsikt att hjälpa honom, så han rymde för att ta sig till den svenska ambassaden i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. De var dessutom väldigt otrevliga, så det var nog skönt för Ahmed att slippa dem.
Varför fick inte Ahmed ett nytt svenskt pass i Etiopien?
Han fick inte ett svenskt pass, eftersom han enligt lag behövde vårdnashavarnas intyg. De hade faktiskt Ahmeds ”pappa” på telefon, men han vägrade att ge något intyg, eftersom Ahmed inte var hans son, påstod han. Därför kunde han inte få passet han behövde.
Varför hjälpte Muhamed och hans syskon Ahmed i Addis Abeba?
Muhamed gjorde Ahmed en gentjänst genom att låta honom bo hemma hos sig. Ahmed hade ju hjälpt Muhamed att tolka på den kanadensiska ambassaden, så han lät honom bo hemma hos honom och hans syskon. I det här skedet hade Ahmed förstått att Somalier var mycket hjälpsamma av sig, och det här var ännu ett bevis till det.
Dumpad - upg. 2, ordkunskap
- s. 9: ”…i väntan på en permanent jourfamilj.” permanent = fast, ständig, hela tiden
- s. 14: ”I timmar väntade de i transithallen.” transithallen = vänthall för mellanlandande utrikespassagerare
- s. 17: ”Inredningen i huset var sparsmakad.” sparsmakad = enkel, spartan
- s. 21: ”…blev han abrupt avbruten i sina funderingar.” abrupt = plötslig
- s. 27: ”Ahmed började misströsta på allvar.” misströsta = ge upp hoppet
- s. 27: ”Han reste sig och började leta på måfå.” på måfå = planlöst
- s. 31: ”Varför var de så avfärdande mot honom? avfärdande = avvisande
- s. 32: ”Du ska inte umgås med de otrogna.” otrogna = h. icke troende
- s. 38: ”…fröken bad eleverna med utländsk härkomst berätta…” härkomst = ursprung
- s. 44: ”…lugn i klassen men vibrerande av ilska på skolgården” vibrerande = skakande
- s. 53: ”Han gick och gick, som i trans.” i trans = hypnotiserad
- s. 81: ”Det funkade uppenbarligen inte att vara snäll och foglig” foglig = lydig
- s. 91: ”Han kände bara tristess.” tristess = dysterhet, ledsamhet
- s. 109: ”Han var håglös och uppgiven.” håglös = deppig, hängig, slapp
- s. 100: ”Vet du inte ens vad en nomad är?” nomad = icke bofast
- s. 140: ”Bron var skakig och instabil.” instabil = ostadig, ranglig, instabil
- s. 140: ”…en välskött prunkande trädgård.” prunkande = färggrann, praktfull
- s. 149: ”Kassan sinade betänkligt.” sina = avta // betänkligt = så att man oroar sig
- s. 149: ”mycket större och bördigare…” bördig = fruktbar, där växter växer bra
- s. 156: ”…att svenska förhållanden inverkat menligt på dem.” menligt = negativt
- s. 158: ”…har ett gediget brottsregister.” gediget = rejält, massivt
- s. 165: ”Ensamheten tärde.” tärde = bröt ner
- s. 166: ”Han tyckte att han kunde resonera förnuftigt.” resonera = diskutera // förnuftigt = klokt
- s. 166: ”…den gröna växtens nästan gröna sav…” sav = växtsaft
- s. 166: ”…tittat på honom med förakt och klandrat honom…” förakt = hat // klandra = beskylla
- s. 170: ”Han levde som i vakuum.” vakuum = tomrum
- s. 170: ”…vid ett av de otaliga besöken.” otaliga = oräkneliga, många
- s. 173: ”Han torkade tårarna och gaskade upp sig.” gaska upp sig = rycka upp sig
- s. 176: ”En sådan anmälan kan vara relevant och angelägen.” relevant = väsentlig, hithörande // angelägen = viktig
- s. 177: ”Det var som om hans konturer lösts upp.” konturer = ytterlinje, silhuett
- s. 178: ”Han tittade i exklusiva butikers skyltfönster, på parlamentsbyggnaden…” exklusiv = h. högklassig, lyxig // parlament = riksdag
- s. 180: ”Livet var inte konstruerat så.” konstruera = uppbyggt, utforma
- s. 187: ”De letade efter somalier som var där illegalt.” illegalt = olagligt
- s. 188: ”De var ofta frustrerade över situationen.” frustrerad = irriterad
- s. 198: ”Han stod med en blodig förskärare i handen.” förskärare = kniv
- s. 202: ”De kändes som om de var kapabla till vad som helst.” kapabel = förmögen, kunnig
- s. 204: ”…av humanitära skäl.” humanitär = medmänsklig
- s. 224: ”om de inte rättade in sig i ledet…” rätta in sig i ledet = följa reglerna
- s.???: ”…som drivs av fundamentalister.” fundamentalist = blint troende
Dumpad - upg. 1, faktafrågor
När utspelar sig historien, under vilka år?
Boken utspelar sig från 1998 till 2003, men händelserna utspelar sig inte i kronologiskt ordning, utan författaren hoppar lite fram och tillbaka. Vid tidshoppen står datum och år, så det är ganska lätt att hänga med.
Hur länge bor Ahmed i Norge? I Somalia? I Etiopien?
I Norge bodde Ahmed ett år med sin familj. I Somalia bodde han nästan ett år, och i Etiopien också ett år. I de två sistnämnda länderna bodde Ahmed hos olika familjer och personer som likt honom är där på grund av Dhaqan Celis.
Hur gammal är Ahmed när han blir dumpad?
Ahmeds var antingen 13 eller 16 när han blev dumpad. Antingen går man efter hans egentliga ålder, 16, eller den åldern hans fosterföräldrar gav honom, 13. De gjorde det så att han kan gå om de årskurser han redan har gjort, och då ge honom en längre och därmed bättre utbildning.
Hur många syskon har Ahmed?
I sin biologiska familj, inte sin fosterfamilj, har Ahmed 7 syskon, efter att två har gått bort. I sin fosterfamilj har Ahmed 5 syskon.
Vilket förhållande har Ahmed till sina föräldrar?
Ahmeds förhållande till sina fosterföräldrar är inte särskilt bra och han pratar inte med dem. Hans pappa slår honom bland annat med sitt bälte när han kommer hem sent eller liknande. Hans mamma är inte mycket bättre. När hans pappa slår honom, gör mamman inte något åt saken, eller försöker stoppa honom.
Hans föräldrar håller mycket hemligt för Ahmed, t ex varför de åker till Norge utan att berätta för någon.
Hur förklaras att Ahmeds mamma lämnar honom i Somalia?
Ahmeds mamma lämnar honom i Somalia, eftersom hans pappa tycker att Ahmed har blivit försvenskad av sina kompisar. Med det menar han att Ahmed inte kan så mycket om islam och om koranen. En annan anledning till att Ahmeds mamma lämnar honom i Somalia är att hon blev trött på att Ahmed var mycket olydig och oförskämd när de vistades i Norge i väntan på asylbidrag.
Hur beskrivs stämningen i huset hos släktingarna i Somalia? Är det någon skillnad efter att mamman försvunnit?
När mamman är där är stämningen bra. Ahmed får berätta om Sverige för barnen och han har det bra. Alla är vänliga mot alla, även mamman mot Ahmed. En dag påstår mamman att hon ska gå ut och leta efter deras släktingar, men när hon inte kommer hem på några dagar blir Ahmed orolig. Efter några veckor börjar Ahmed bli misstänksam, och när han berättar för folk på torget, får ha höra att mamman antagligen har flyttat tillbaka till Sverige och lämnat Ahmed i Somalia. Det förklarar också varför hennes resväska är borta.
Efter att mamman varit borta några dagar blev stämningen i huset genast sämre. De andra blir otrevliga och bryr sig inte om Ahmed längre. Ahmed får inte prata om Sverige längre. Ahmed måste nu, istället för att han lov, som det var tänkt, hjälpa till med köpa kat och cigaretter, att handla och att hämta vatten varje morgon.
Hur får Ahmed ihop pengar till bussresan?
Ahmed tjänar ihop pengar till bussresan från Mogadishu genom att hjälpa äldre personer att bära hem matvaror från marknaden, och få en liten slant för det som han sedan sparar.
Hos vem bor han sist hos i Addis Abeba? Beskriv dem kortfattat.
De sista Ahmed bor hos innan han kommer tillbaka till Sverige är Mohamed, och hans syskon Kadra, Fosia, Fayisa, Nasra och Abdigani som försöker få uppehållstillstånd i Kanada, där deras pappa bor. Mohamed är äldst, och tycker därför att han borde bestämma. De andra syskonen tycker det är okej, tills Mohamed går över gränsen och börjar slåss med dem för att de vägrar lyssna. Mohamed och syskonen tar till och med fram knivar och annat farligt att slåss med.
Ahmed lägger märke till att Fayisa, en av systrarna, är intresserad av honom, men han tycker att han inte har tid med ett förhållande nu när det händer så mycket med ambassaden osv, så han bryr sig inte något vidare.
Hur lång tid tar det från det att Ahmed får kontakt med svenska ambassaden till att han kan komma hem till Sverige igen?
Det tar ca ett år. Den 21 mars 2002 tog Ahmed kontakt med ambassaden, och runt mars året efter fick han åka hem.
Hur får han reda på att de som han trott är hans föräldrar inte är det?
Den första gången Ahmed får höra att det inte är ans riktiga föräldrar är när ha ringer till sin ”pappa” och pappan säger att Ahmed inte är deras son. När Ahmed ber om att få prata med sin ”mamma”, svarar pappan att det inte är hans riktiga mamma.
Sen, när Ahmed har kommit till Sverige, får han ett samtal av en man som säger att han känner Ahmeds ”föräldrar”, och att de har flyttat till England. Då säger han också att de är Ahmeds moster och morbror, och inte hans biologiska föräldrar.
Får han kontakt med sina riktiga föräldrar?
Ja, men endast via telefon. Numret till dem fick Ahmed av mannen som berättade sanningen om hans föräldrar. De håller telefonkontakt.
Kensukes rike - bokrecension
Titel: Kensukes rike
Författare: Michael Morpurgo
Utgivningsår: 1999
Originaltitel: Kensuke´s Kingdom
Svensk översättning: Ylva Kempe
ISBN: 9-7711-609-7
Boken handlar om Michael och hans familj som ger sig ut på en jorden runt-resa på en segelbåt efter att Michaels föräldrar blivit uppsagda från tegelbruket i staden de bodde i. Men en natt blåser det upp till storm och Michael kastas av båten. Han vaknar upp på en öde ö, där han lär känna en gammal japan vid namn Kensuke.
Boken är skriven som att Michael skriver 20 år efter det hände. I början av boken berättar Michael om sig själv: var han bor, lite om sina kompisar, hur det kom att de bestämde sig för att segla jorden osv.
Jag tycker att boken är otroligt bra.
En sak jag gillar speciellt mycket är att den är spännande, men istället för att vara en sådan bok där huvudpersonerna är tuffa och inte har några känslor, är den också fylld med känslor, då Michael och Kensuke tänker på och berättar om deras familjer som de har förlorat.
Jag gillar också idéen att ha en kort japanska-svenska-ordlista i slutet av boken. (Kensuke använder japanska utryck vid vissa tillfällen i boken)
Det fanns några små orealistiska saker jag störde mig på, exempelvis när Michael lyckas starta en eld med bara en glasskärva. Man kan inte fokusera solstrålarna med bara en glasskärva. Det behövs en lins, eller en glasflaska med vatten i. Men inget av de grejorna försämrar själva upplevelsen av att läsa boken, det är bara något litet jag stör mig på. Jag tror inte någon annan skulle ha lagt märke till det.
Själv är jag scout och en person som tycker om överlevnad i terräng, att hitta lösningar på problem osv, så jag tycker att boken är mycket intressant.
Boken passar bra som en högläsningsbok, då nästan varje kapitel slutar med en cliffhanger, vilket gör boken extra spännande och att man vill fortsätta läsa den.
Jag tycker att boken är lättläst och att svårigheten passar till 9- till 12-åringar.
Även om texten är enkel, rekommenderar jag boken till personer i alla åldrar.
I helheten är det en fantastisk upplevelse att läsa boken och den får 5/5 stjärnor för att den är spännande, hjärtvärmande, bra skriven, intressant och allmänt superbra.
Kensukes rike - miljögranskning
Jag har läst till s. 54
Boken jag läser heter Kensukes rike och är skriven av Michael Morpurgo.
Michael och hans familj reser på en jorden runt-resa på en segelbåt efter att Michaels föräldrar blivit uppsagda från tegelbruket. Michael kastas av båten i en storm och landar på en öde ö.
Boken utspelar sig mest på två platser, i båten och på ön. Dit jag har läst har han dock bara precis vaknat på stranden på ön, så det finns inte så mycket att säga om den än.
När Michael kommer till ön går han upp på en hög kulle för att se hur ön ser ut. Ön beskrivs som avlång, lite jordnötsformad. Ön har två kullar, en i varje ände. Den ena kullen är brantare och mer skogbevuxen än den andra. Runt ön sträcker sig en tunn vit strandremsa. Michael uppskattar längden på ön att vara kring 5 km.
Han tycker att det verkar läskigt med en ö täckt med bara djungel utan några andra människor att prata med. Trots det kan han inte låta bli att se skönheten i naturlandskapet. Det får honom att känna sig lite mindre ensam.
Båten de seglar på är en klarblå Bowman 42, vilket är en ganska liten segelbåt, ca 13 meter från för till akter. Båten har ett kök, ett litet badrum och två sovrum med vars två bäddar i. Den har också ett litet vardagsrum med bord och bänkar mellan köket och sovrummet vid fören. I vardagsrummet finns en mycket liten bokhylla.
Kaptenen på båten är Michaels mamma, som verkar ganska bestämmande när hon mår bra, men som är sjuk ganska mycket på grund av maten som hon har ätit.
Stämningen på båten verkar vara väldigt bra, Michaels föräldrar spelar schack när de har tid och lust, och Michael tycker det är kul att rita av fiskar och andra djur de ser. Även fast han inte tycker om matematik, gör han det lite roligare genom att ta ett fotografi på honom när han räcker ut tungan medan han gör matte.
Michaels föräldrar spelar schack mot varandra och håller räkningen vem som har vunnit flest spel.
Efter att hunden Stella Artois ramlar av båten mitt i en storm skärper Michaels mamma reglerna om flytvästar. Ska någon upp på däck måste personen i fråga alltid ha flytväst, även Stella. Hon är antagligen bara rädd att något ska hända dem igen.
Allt som allt verkar stämningen bra och trevlig, förutom några små gräl som handlar om Michaels föräldrars schacktävling.
Kensukes rike - persongranskning
Jag har läst till s. 28
Boken jag läser heter Kensukes rike och är skriven av Michael Morpurgo.
Michael och hans familj reser på en jorden runt-resa på en segelbåt efter att Michaels föräldrar blivit uppsagda från tegelbruket.
Michael är huvudpersonen och runt 23 år gammal just nu, men han berättar om något som hände när han var 12. Michaels familj består av honom, hans föräldrar och deras hund Stella Artois. Man får inte veta mycket om hans utseende, men på framsidan av boken finns det en bild på honom bakifrån, och då ser han ut till att vara en 145 cm pojke med brunt/rödaktigt hår. Michael är ganska bra på att ta chockerande nyheter lugnt, som till exempel när han får reda på att de ska på en jorden runt-resa, blir han inte arg eller upphetsad, utan tar han nyheten bra.
Han gillar att rita av fiskar, en av hans favoritritningar är en bild på en flygfisk. Den bilden betydde så mycket för honom så att han gav den till sin pappa i julklapp.
Michael är en mycket nyfiken person, han tycker det är intressant med resan och de olika ställena de besöker. Han gillar inte läxor, så när de har seglat ett par dagar och hans mamma tar fram läxböckerna, blir han inte direkt på jättebra humör.
Han tycker om att spela fotboll, han har en boll som han fick av sin vän Eddie innan han åkte. Han spelar fotboll med sin pappa och de barnen från det landet, den staden de stannar vid för tillfället på sin resa.
Michaels pappa, vars namn man inte får reda på, är en envis och beslutsam person. Under hans tid på tegelbruket satt han ofta och dagdrömde om en jorden runt-resa på en segelbåt. När han då får brevet om att bruket ska läggas ner, skrider han genast till verket och säljer bilen och köper båten för pengarna. Har han bestämt sig för något, då gäller det minsann också.
Jag kan faktiskt jämföra mig med både Michael och hans pappa, eftersom både jag och
Michael är nyfikna och tycker nya ställen är spännande. Jag gillar inte heller läxor, antagligen inte lika lite som Michael, men jag är inte jätteförtjust i läxor. Michaels pappa är en beslutsam person, precis om jag.
söndag 22 februari 2015
English reading, One - nil, chpt. 1-3
lördag 21 februari 2015
Idrottsreflektion, Musik och rörelse
Planeringen var bra, och man hade lagom mycket tid till att hitta på en dans. Det var också bra att ge respons på varandras danser. Något som var intressant var att se de andra gruppernas danser, vad de hade kommit på och hur de utförde dem.
I början hade vi svårigheter med att komma på rörelser vi skulle kunna använda och när vi skulle använda dem, eftersom de flesta i vår grupp inte var särskilt seriösa med arbetet och inte koncentrerade sig på det vi skulle göra. Men efter de första två gångerna gick det mycket bättre, eftersom vi koncentrerade oss mer på att göra en dans som höll och som vi kunde komma ihåg. Den slutliga dansen blev inte jättebra, eftersom vi inte var så engagerade, men vi höll takten bra och dansade någorlunda, så jag antar att jag är nöjd.
Jag tycker inte att det var svårt att dansa till takten, eftersom jag spelar trummor och kan det där med att hålla takten. Det var också enkelt för mig att veta när vi skulle byta rörelser, dvs när versen gick över i refräng osv. Dessutom, när det var dags att alla skulle dansa i en stor ring, kom jag ihåg vad vi skulle dansa när det var vår tur, vilket de andra i gruppen inte gjorde.
Jag kommer inte på något negativt med själva planeringen, utan bara att vår inte kom på något bra eller koncentrerade sig de första lektionerna. Allt som allt var det ett roligt arbetsområde att arbeta med, och jag är nöjd med min insats.
fredag 13 februari 2015
NO-prov, frågor
E-nivå:
- Vad består ljud av?
- Vad är Hertz?
- Hur snabbt färdas ljudet i olika ämnen?
C-nivå
- Vad är skillnaden mellan höga, låga, starka och svaga toner? Rita!
- Vad händer när man får tinnitus?
- Vad är ultra- och infraljud?
A-nivå
- Hur fungerar brusreducerande hörlurar?
- Förklara dopplereffekten.
- Spelar det någon roll vilken temperatur luften har när man mäter ljudets hastighet? Varför?
torsdag 12 februari 2015
NO, prov-frågor
- Vad består ljud av?
- Vad är Hertz?
- Hur fungerar brusreducerande hörlurar?
- Hur snabbt färdas ljudet i olika ämnen?
- Vad är skillnaden mellan höga, låga, starka och svaga toner? Rita!
- Vad händer när man får tinnitus?
- Förklara dopplereffekten.
- Vad är ett spektrogram?
onsdag 11 februari 2015
Reflektion: Flygplan + ramp
Planet
Vad har gått bra?
Det gick bra att komma med idéer till rampen och att komma överens vilken ramp vi skulle använda. Det gick också bra att bygga rampen. Det som gick bäst, eller det som jag blev mest nöjd med var förstås att vår grupp vann den slutgiltiga tävlingen där det planet som höll sig längst i luften vann.
Vad har ni testat?
I början vek vi bara en massa olika plan och testade vilka som flög längst. Vi hade alltså inte en modell som vi vidareutvecklade, utan flera olika som vi bedömde. Efter det hade vi tre av våra bästa plan som vi sedan vidareutvecklade.
Vilka förändringar har ni gjort?
Vi upptäckte att man kunde vika upp/ner vingarnas sidor (ibland även änder/bakdelen) för att få planet att flyga rakare och inte störta på grund av att onödiga svängar och annat som tog på planets kinetiska energi. På bilden nedan ser du ett sådant exempel.
Vilka egenskaper har planet som gör att det flyger länge?
Det är viktigt att flygplanets masscentrum är på rätt ställe i förhållande till vingarna, så att det flyger balanserat. Om masscentrumet ligger för långt fram, flyger planet neråt, vilket leder till en kort flygtid och möjligtvis ett söndrigt plan. Därför måste man, om man har ett plan med tung nos, ha extra mycket vingyta framtill, för att hålla den tunga nosen uppe. Helst ska denna extra vingytan framtill ha en större anfallsvinkel än resten av planet, för extra lyftkraft som lyfter nosen. Ett annat sätt att lösa problemet med för tung nos är att lägga till en svans, eller stjärtfena, som dels flyttar masscentrumet längre bak, men också förhindrar att planet tippar framåt.
Om masscentrumet är för långt bak, är det lätt att planet överstegrar, och då faller neråt med nosen pekande upp. Med vissa flygplan var detta dock en fördel, då planet gjorde flera bakåtvolter och svängar efter varandra och därmed höll sig i luften längre. Här är ett exempel på ett sådant plan:
Ett sätt att förhindra överstegring på vanliga pappersplan (sådana som har den vanliga avlånga formen) är förstås dels att flytta masscentrumet längre fram, men det finns även ett annat sätt, nämligen precis som när masscentrumet är för långt fram, att sätta på små vinkade extravingar som lyfter bakdelen om den är för tung.
Stora vingar innebär oftast mer friktion, och därför är stora vingar också bra att ha ifall man vill att planet flyger länge. Man vill inte ha ett plan med tunna vingar som sitter tätt intill flygplanets mitt, eftersom det då skjuter snabbt genom luften. Med stora vingar håller sig planet därför längre i luften.
Rampen
Nästa steg var att göra en ritning till en ramp som skulle kunna skjuta i väg vårt flygplan. Vi hade flera olika idéer, t ex att ha ett sugrör fäst vid en ballong som blåste in i ett sugrör som var fäst på planet. Den idéen struntade vi dock i, eftersom den skulle ta alldeles för lång tid att hitta ett sugrör som var precis en halv millimeter tunnare än det första, vilket var nödvändigt för att få bästa möjliga resultat (så lite friktion som möjligt, och så lite energiförlust som möjligt). En annan idé vi hade var en som liknade den slutgiltiga rampen. Vid den idéen tänkte vi ha ett gummiband som drivkraft, precis som vid den sista versionen, men det gummibandet skulle vara fastsatt på två spikar, ca 15 cm ifrån varandra. Vi valde dock istället att ha endast en spik istället, för ifall gummibandet bara skulle behöva dra åt ett håll, nämligen framåt. Med två spikar hade energin som skulle kunna driva flygplanet framåt gått åt till att gummibandet åt sidan och framåt. Det gäller samma sak med slangbellor, att ha en så liten klyka så möjligt, för starkaste resultat.
Här är en del av vår skiss, där man ser hur rampen skulle se ut:
Och här är den färdiga rampprototypen:
Som man kan se, lade vi till en träkloss undertill för att få planet att flyga i en högre vinkel och därmed öka flygtiden. Hela rampen är gjord av trä, bortsett från spikarna som håller ihop brädan och klossen, och spiken med gummibandet.
På vår ritning gjorde vi flera ändringar. Den först ändringen var hur vi fäste gummibandet till rampbrädan. Från början hade vi tänkt oss en ytterst komplicerat mekanism som involverade borrar, små metallbitar, och träpluggar. Här är vår ritning på den mekanismen:
Istället valde vi bara en vanlig spik, eftersom det var mycket enklare på alla sätt.
Som man kan se nere till höger på ovanstående bild, tänkte vi ha en krok på planet som hakades fast i gummibandet. Den idéen behölls, och det fungerade väldigt bra faktiskt, med tanke på dess enkelhet.
En annan ändring vi gjorde på rampen var måtten. Istället för 50 x 20 blev vår ramp ca 40 x 12. Vi ville inte slösa så mycket tid på att såga till en planka som var exakt våra mått, så vi valde det som fanns. De måtten fungerade ändå mycket bra.
Jag blev mycket nöjd med vår ritning, eftersom jag tycker att den är bra ritad och välgjord. Vi frågade flera andra grupper ifall de tyckte att den var tydlig, och alla svarade ja. Här är hela vår ritning till rampen:
Jag ser endast en ytterst liten nackdel med vår ramp, nämligen att man behövde ändra på planet lite för att det skulle bli kompatibelt med rampen. Man behövde dels göra ett litet hål för att få in ståltrådskroken, och dels, eftersom kroken vägde ganska mycket i förhållande till det lätta planet, vika in nosen eller svansen, beroende på flygplansmodell, för att behålla samma masscentrum, vilket ju var viktigt (se längre upp i texten).
Arbetet allt som allt blev jag nöjd med. Jag tycker att vi använde lite för mycket tid på att vika pappersflygplan, men annars är jag mycket nöjd.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)