måndag 28 september 2015

Frågor, s. 45

  1. Medier är tjänster som informerar och underhåller folk. Sociala medier hjälper folk att hålla kontakt. Massmedier är ”envägsmedier” som går ut till en stor publik. Den median jag använder mest är Youtube. Några andra exempel på medier jag använder är nättidningar och övrigt internet. Några medier som inte är internet-relaterade som jag använder är filmer, böcker och ljudböcker.
  2. När medier kallas för tredje statsmakten är det för att förklara att den har mycket makt och påverkan över samhället. Det är den tredje, efter regeringen och riksdagen. Ett exempel på hur medierna kan påverka, är om de skriver om ett företag som gör något fel eller dåligt. Om det till exempel kommer ut att ett stort jeansföretag använder barnarbete som arbetskraft, kommer det företaget nog att bojkottas av de flesta.
  3. Vår press- och yttrandefrihet är en viktig del av vår grundlag. Om vi inte hade haft fri media och så
  4. Pressombudsmannens uppgift är se till att allt som skrivs i pressen är okej, och att personer som känner att de blivit dåligt behandlade i media, får artikeln borttagen eller problemet löst på annat sätt. Det är viktigt för att bland annat skydda folks privatliv, eller att se till att ingen blir vidare kränkt. Om tidningen fälls, bör den ansvariga utgivaren betala böterna, men i vanliga fall betalar staten det. En annan viktig sak är att tidningen måste publicera om de blir fällda. Samma sak gäller med TV och nyhets-sändningar.
  5. Nyhetsvärdering är när man värderar olika nyheter och väljer ut sådana som folk kommer tycka är intressant i tidningar och TV. Först och främst ska nyheten vara ny. Om det pågår ett krig, till exempel, skrivs det inte om det varje dag, då det inte händer så mycket olika saker. Det som beskrivs i nyheterna ska också har hänt nära oss. Till exempel, skulle du bry dig mer om en nyhet som handlar om skottlossning i Lund, eller skottlossning i Umeå? Men det måste inte bara vara geografisk närhet, utan kulturell. Ta USA som exempel. Vi bryr oss vad som händer där, fast det inte är så nära geografiskt. Man bryr sig också mer om nyheter som chockerar, handlar om kända människor eller avslöjar orättvisor. Det är också viktigt att nyheten väcker känslor. Därför har negativa händelser ofta en större chans att ny ut till folk, jämfört med positiva händelser. T ex, vad är en större nyhet tycker du: ett bombdåd i Boston eller att bombaren hittas av polisen?
  6. Det är viktigt att det finns många olika tidningar och tv- och radiokanaler med olika ägare så att man inte får en vinklad bild av verkligheten. Med olika ägare får man en bredare bild. Om t ex det bara finns en tv-kanal, och den ägs av Socialdemokraterna, kommer den antagligen vinkla nyheter så att Socialdemokraterna verkar bra. Om det är en nyhet om välfärd eller så, kommer den tv-kanalen få det att verka som att det är Socialdemokraternas fantastiska programs förtjänst. En annan anledning till att det är bra med olika tidningar och tv- och radiokanaler med olika ägare, är att de är riktade för olika mottagare. Det finns alltså t ex en radio-kanal som är riktad 
  7. Public service är reklamfria tv- och radiokanaler som inte sänder program som ska få så många tittare så möjligt (vilket många andra bolag gör), utan istället är ute efter att nå ut till en bredare publik. Därför sänder de program som alla i Sverige, oavsett vilken kultur eller bakgrund man har, kan titta på. Public service-bolag sänder också program för döva och hörselskadade. Eller musik som bara ett fåtal gillar.
    I Sverige finns det tre public service-bolag, nämligen Sveriges Radio (SR), Sveriges Television (SVT) och Utbildningsradion (UR). SR sänder bland annat Melodifestivalen
    Public service finns inte bara i Sverige, utan i många andra länder också. BBC, i Storbritannien, är public service. Då public service inte visar reklam och därför inte kan finansieras på det sättet, använde de sig av tv-licens. Det betyder att man måste betala för att se på kanalen.


    Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar