torsdag 30 oktober 2014

Mer idrott i skolan - argumenterande text

Jag tycker att det är viktigt med idrott i skolan, och tycker därför att man ska ha längre och fler idrottslektioner.

Med mer idrott blir man piggare i huvudet och kan koncentrera sig bättre på lektionerna, vilket stimulerar inlärningen. I längden leder detta till bättre betyg och att man då kan få bättre betalda jobb. Och har man ett bra betalt jobb så lyckas man bättre i livet.

Om man ökar antalet timmar idrott i skolan så minskar barnfetman, och det är livsviktigt. Fetma är ett resultat av att man rör sig för lite, mest för att man spelar datorspel eller hänger framför tv:n. Detta medför dålig hälsa och kan leda till att det löper större risk att man får diabetes eller hjärtsjukdomar när man blir vuxen, enligt Livsmedelsverket. En undersökning visar att antalet svenskar, även barn, som är överviktiga eller feta, ökar. För tio år sedan var endast 10 % svenska sjuåringar överviktiga, i dag är det så mycket som 25 %.
Sverige är fjärde nerifrån med antalet timmar skolidrott, vilket är mycket dåligt.

Mer idrott betyder bättre kondition, så man får bättre hälsa och därmed ett längre liv. Man får också ett lyckligare liv eftersom det inte finns något man inte kan göra om man inte är överviktig, är man däremot överviktig, finns det mycket man inte kan göra, t ex surfa om man har svårt att stå eller ställa sig upp snabbt, eller om man vill någon berg- och dalbana men inte får plats.

Det finns oräkneliga undersökningar, forskningar och avhandlingar som stödjer argumenten som jag har nämnt, bland andra utförda av Skånes universitetssjukhus, Folkhälsoinstitutet, Malmö kommun
m. fl.

En nackdel med att man höja antalet idrotts-timmar är att skoldagarna blir längre och därmed jobbigare, men detta är bara en liten nackdel mot flera bra fördelar.

Så därför tycker jag att man ska mer idrott i skolan.


Källor:

16 kommentarer: