fredag 24 oktober 2014

Smälta is - koka vatten
v. 37

Uppgift 
Att smälta is, koka vatten och mäta temperaturen.

Syfte 
Att lära sig mer om aggregationstillstånd. 

Material 
Tändstickor, brännare, trefot, glasbägare, vatten, 3 isbitar, termometer, glasstav

Utförande  
Vi sätter in isbitarna i 50 ml vatten och sätter det på trefoten över brännaren.
Glasstaven använder vi till att röra runt i bägaren.

Hypotes
Is smälter vid 1 °C, efter 1 minut
Vatten kokar vid 100 °C, efter 5 minuter

Resultat
















Slutsats 
Is smälter vid 0 °C och vatten kokar vid 100 °C. Det är det Celsius-skalan går ut på.

Felkällor: Termometern borde inte kunna visa över 100 °C,
                eftersom vattenångan är det enda av  vatten som blir
                mer än 100 °C varmt. Anledningen till att termometern visar över 100 °C är att den
                rör vid glasbägarens botten. En annan felkälla kan vara att man har olika
                stora isbitar eller olika brännare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar