Smälta is - koka vatten
v. 37
Uppgift
Att smälta is, koka vatten och mäta temperaturen.
Syfte
Att lära sig mer om aggregationstillstånd.
Material
Tändstickor, brännare, trefot, glasbägare, vatten, 3 isbitar, termometer, glasstav
Utförande
Vi sätter in isbitarna i 50 ml vatten och sätter det på trefoten över brännaren.
Glasstaven använder vi till att röra runt i bägaren.
Hypotes
Is smälter vid 1 °C, efter 1 minut
Vatten kokar vid 100 °C, efter 5 minuter
Resultat
Slutsats
Is smälter vid 0 °C och vatten kokar vid 100 °C. Det är det Celsius-skalan går ut på.
Felkällor: Termometern borde inte kunna visa över 100 °C,
eftersom vattenångan är det enda av vatten som blir
mer än 100 °C varmt. Anledningen till att termometern visar över 100 °C är att den
rör vid glasbägarens botten. En annan felkälla kan vara att man har olika
stora isbitar eller olika brännare.
rör vid glasbägarens botten. En annan felkälla kan vara att man har olika
stora isbitar eller olika brännare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar