lördag 1 november 2014

Neon

Allmänt
Kemisk beteckning: Ne
Atomnummer: 10
Smältpunkt: −248,59 °C
Kokpunkt: 27,07 K  (−246,08 °C)


Upptäckt och historik
Neon upptäcktes år 1898 av de brittiska kemisterna William Ramsay och Morris William Travers.
De försökte framställa en ädelgas med en atomvikt på cirka 20 genom att försiktigt avdunsta syre och kväve från flytande luft och sedan med en spektralanalys analysera gasen som var kvar, men istället fick de krypton, som har atomvikten 84.
De trodde då att gasen de försökte framställa, den med atomvikten 20, hade förångats tillsammans med syret och kvävet. Till slut lyckades de få fram en gas med en atomvikt på 20, som de kallade neon, vilket är grekiska för ny, för gasen var ju nyupptäckt.

Utvinning
Neon är en mycket sällsynt gas - ca 1/65 000 av luftens innehåll är neon.
Eftersom neon har en så låg kokpunkt som −246,08 °C, måste man destillera flytande luft med fraktionerad destillation för att utvinna det.

Användningsområden
Neon används mest till lysrör med neon i, även känt som neonrör. Neon börjar lysa i  röd-orange färg när det utsätts för hög spänning. I ett neonrör kan det finnas upp till 4000 volt.
Lysrören i mitten innehåller neon
























Neon kan därför också användas till överspänningsskydd. Neon är bra för det indikerar höga elektriska spänningar genom att lysa, så om det blir blixtnedslag eller en elektrisk apparat drar för mycket ström, börjar neonen i överspänningsskyddet lysa.
I flytande form så används neon även till kylmedium, dvs att hålla maskiner och liknande svala, som kylarvätskan i en bil.

Kuriosa
Om man ser en reklamskylt med neonrör i massor med olika färger är det lätt att tro att alla lysrör innehåller neon, men, som nämnt ovan, kan neon bara ge ifrån sig en röd-orange färg. Däremot kan andra ädelgaser, som argon och xenon lysa i andra färger.

Argon, som vanligtvis lyser i blått, är dock den färg som är bäst till färgglada lysrör. Med  argon kan man få valfri färg genom att tillsätta färgpulver.
Den här skylten har neon i rören längst ut, och argon i resten




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar