Jag valde att anpassa måltiden till en idrottande ungdom, Fredde (från instruktionsbladet).
Jag läste en mycket intressant artikel (http://kurera.se/mat-for-idrottande-barn-och-ungdomar-2/) om vad en sportande ungdom bör äta, och det visade sig att det skiljde sig åt ganska mycket mellan olika måltider, frukost, före och efter träning osv. Jag valde att fokusera på en måltid innan måltiden, då man har en mer balanserad kost då. Efter träningen är det viktigt att ta igen den förlorade energin med snabba kolhydrater, men eftersom jag inte faktiskt skulle träna intensivt, valde jag måltiden innan träningen, då långsamma kolhydrater som t ex fullkornspasta är viktiga.
Jag valde att laga spaghetti med köttfärssås.
- Är måltiden bra och allsidigt sammansatt med tanke på näringsinnehåll? Vad innehåller måltiden för näringsämnen?
Ja, jag skulle säga att måltiden är bra sammansatt. Den innehåller protein i form av kött, kolhydrater i form av pasta och vitaminer i form av tomat i såsen. Tomaten var förstås långt ifrån nog för att räcka, en sallad hade förstås bidragit till en mer allsidig och balanserad måltid med dess vitaminer och mineraler.
När det gäller pastan valde jag fullkornspasta istället för vit, eftersom fullkornspasta har långsamma kolhydrater, jämfört med snabba kolhydrater i vit pasta. Snabba kolhydrater ger en en kort energikick, som man behöver efter intensiv träning då kroppen har förlorat mycket energi. Långsamma kolhydrater ger inte en lika intensiv kick, utan är en bra källa för energi inför träningen.
Köttfärssåsen innehöll även fett, vilket bidrar med lite energi till musklerna, framför allt vid längre träningspass. Dessutom är det viktigt att få i sig fett, eftersom det håller igång fettförbränningen. För lite fett i maten är därför inte bra för kroppen. - Vad händer om personen i fråga väljer att bli vegetarian?
Om man är vegetarian är det fortfarande viktigt att få i sig protein. Baljväxter är en bra källa för protein. Man kan alltså laga måltider anpassade för just baljväxter, t ex bönsoppa eller linsgryta, den sista av vilka är en personlig favorit inom baljväxter. Om man ska ersätta just köttfärs med baljväxter, är sojafärs ett bra alternativ, vilket kan användas och tillagas nästan exakt som kött. - Hur måltiden tillagad med tanke på säsong och miljö?
I denna måltiden använde jag inte många säsongsvaror, vilket är bra ur miljösynpunkt. Säsongsvaror (vars säsong det för närvarande inte är) måste antingen importeras, vilket pga transportutsläpp inte är miljövänligt, eller odlas här i Sverige i dyra anläggningar som replikerar en viss årstid eller klimat.
Man kan även välja närodlade varor. Närodlade varor tillverkas närmare, det säger sig självt, och vad det innebär att transportsträckan minskar markant, vilket resulterar i mindre utsläpp och avgaser, vilka annars skulle ha kommit ut i atmosfären och bland annat bidragit till global uppvärmning. - Kan måltiden göras billigare? Hur?
Man skulle kunna ersätta de ekologiska varorna med icke ekologiska. Detta är sämre för miljön, då icke ekologiska grönsaker besprutas av ämnen som kan vara skadliga, och icke ekologiskt kött tillverkas av djur som har ätit besprutad mat eller på annat sätt fått i sig dessa potentiellt skadliga ämnen. Men det är en möjlighet att köpa icke ekologiska varor, de är trots allt väsentligt billigare. - Vad tyckte du om matens utseende, smak och konsistens samt måltidens sammansättning?
Jag blev faktiskt mycket nöjd med den måltiden som blev resultatet, måltiden blev mycket smakrik och smakade bra, och såg bra ut också. En liten tabbe jag gjorde var att jag helt glömde tänka på tallriksmodellen och att det behövs lite grönt också. Lyckligtvis fick jag lite sallad av Emilias grupp, vilket fullbordade min måltid. - Vad kan du förbättra till nästa gång?
Först och främst gå igenom noggrant vad jag ska ha med i måltiden och se till att jag har alla delar (dvs inte glömma sallad).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar