Jag joggade runt på nöbbelöv, helt enkelt för träning. Jag sprang inte så snabbt, så jag behövde inte stanna överhuvudtaget. När jag kom hem var jag andfådd och hade höjd puls. Jag var inte så jätte-svettig, eftersom det var ganska kallt ute.
Orienteringen i Skrylle gick bra. När det gällde att springa på en rak, lång, tråkig väg, blev det ganska tråkig att springa så mycket. Men när vi kom in i skogen, där det dessutom var lite svalare, sprang jag ganska snabbt med tanke på terrängen, och jag kunde också springa längre tid utan att stanna. Jag tror att jag springer bättre i skog på grund av stämningen. På en asfaltväg är det så tråkigt och fult med bilar och skit, men i en skog är det fint och tyst.
Var ute och sprang lite bara.
Idrott i skolan, jag sprang inte någon speciell runda, utan bara för att träna. Jag fick håll mot slutet, men annars gick det bra. Min puls höjdes, och jag blev andfådd och lite svettig. Det var ganska kyligt ute, så jag blev inte så svettig. Jag hoppas på kallt väder då när vi ska springa Gunnesborundan en sista gång, så att jag inte blir för varm.
Var sent ute till scouterna, så jag cyklade så snabbt jag kunde till Vallkärra. Var ganska andfådd när jag kom fram; bra träning. Samma sak på vägen tillbaka.
Jag joggade till och från Nöbbelövs kyrka. Jag stannade för att vila och äta äpplen där, sedan joggade jag tillbaka. På vägen tillbaka, i uppförsbacken, tror jag att jag kom in i ”andra andningen”. Jag sprang ganska snabbt hela vägen tillbaka.
28/9 –> 12/10
*Gick ut och joggade då och då*
Gunnesborundan 12/10-15
17:26
Vi sprang Gunnesborundan en sista gång, och jag klarade av mitt mål på under 18 minuter. Jag kom in i andra andningen efter några minuter och sprang sedan bara på. Mot slutet blev jag lite trött så jag halvsprang bara, dvs en slags snabb gång blandat med jogg. Det gick mycket bättre än de andra två gångerna. De sista 100 meterna sprang jag allt jag hade, för att få en bra tid. Även om det snabba springet på slutet förmodligen var lika snabbt som joggningen i början, var det ändå nog det som gjorde att jag hade en så ”bra” tid.
Utvärdering
Utvärdera målet för din tid på Gunnesborundan, dvs hur har din kondition påverkats under perioden, har din/a metoder fungerat, varför?
Första gången vi sprang hade jag 24 minuter, vilket var ganska dåligt. Den gången fick jag dessutom håll, så det saktade ner mig. Sedan tränade jag i en vecka, och var sjuk veckan efter den. Men det hade ändå lönat sig att träna den första veckan. Sedan sprang jag rundan igen på en lektion (7/9). Då klarade jag inte bara mitt mål på 22 minuter, utan också det eventuella målet på 20 minuter. Jag satte då ett nytt mål, ”under 18 minuter”. Efter det gick jag ut och sprang hemma mycket hemma, och jag kunde intressant nog märka att det gick lättare att springa för varje gång. I skolan sprang jag också när man skulle, fast då ”kämpade” jag inte mycket. En gång åt jag t ex ett äpple och gick lite istället för att springa. Men överlag gick allt mycket bra; träningen, förbättringen av tiden osv.
Upplever du att du märkt en förbättring av din kondition på något mer sätt (du orkar mer) sedan v.35? På vilket/vilka sätt?
Jag har märkt en skillnad sedan vi började med arbetsområdet, nu orkar jag mer än i början. En intressant grej var att jag efter veckan då jag var sjuk, kunde jag märka att det var jobbigare att springa, förmodligen eftersom jag inte hade tränat den veckan.
Du har under 6-7 veckor fört träningsdagbok. Sammanfatta kortfattat hur du tränat på egen hand eller i din förening.
Hemma sprang jag inte så organiserat, så jag sprang alltså inte samma runda varje gång. Det hade förstås varit bra ifall jag körde samma runda, så att jag skulle kunna se en förbättring, men jag märkte när jag sprang att det gick lättare överlag ändå, så att springa samma runda varje gång var inte jätte-nödvändigt.
Vad tycker du om att skriva träningsdagbok? Fördelar / nackdelar?
Det var bra att skriva träningsdagbok, för då kunde man se tillbaka på hur det gick i början, och känna sig lite stolt sen när det gick bättre. Det är dessutom får man en bättre överblick på vad ens mål är, vad man hade för tid, och vad man måste jobba med. Det finns förstås nackdelen att det är något tidskrävande, så man inte hinner träna lika mycket, :P.
Har du under dessa veckor förändrat din egen träning? Varför? Varför inte?
Jag har inte ändrat min hemma-träning sedan vi började, eftersom huvudsaken är att man blir andfådd, svettig och får höjd puls. Det spelar alltså inte så mycket roll hur man uppfyller dessa tre saker, utan bara att man gör det.
Vilka fördelar i vardagen har du om du är vältränad och har god kondition?
Om man är vältränad, så får man en bättre hjärthälsa och lever längre och bättre. Det finns också mindre risk för olika sjukdomar, som t ex diabetes. Det är kanske lite långsökt, men ifall man måste springa efter någon, är det bra att ha en bra kondition, då man orkar att springa längre.
Tror du att du kommer att fortsätta med att träna din kondition fortsättningsvis? Varför ? Varför inte?
Ärligt talat, förmodligen inte. Jag har överlag en bra hälsa och en ganska kondition. Jag känner inte att jag behöver träna min kondition så mycket mer. För att återkomma till det långsökta, så skulle man nog ändå ha mer nytta av att kunna springa ifatt någon snabbt, istället för på lång tid. Och det kan jag, jag springer mycket snabbt på kortdistans.
Utvärdera hela arbetsområdet, dvs konditionsträningen, orienteringen, lagspelen.
Jag vet inte riktigt var jag ska börja. Jag tyckte det var bra att börja terminen med konditionsträning, nu efter sommaren då många förmodligen inte varit så aktiva. Jag tyckte också att man hade lagom antal veckor på sig (7 veckor), då man hann träna upp sig, men ändå inte bli uttråkad av arbetsområdet. Vi klämde ju också in dansen och Friskis & Svettis mitt i arbetsområdet, vilket gjorde så det inte blev tråkigt. När det gällde att jobba med konditionsträningen i skolan fick man välja mellan att springa utomhus eller att var inomhus och spela lagspel. Jag valde lagspel man fick välja det, eftersom jag tycker det är ganska tråkigt och jobbigt att springa. Lagspel, även de där man måste springa mycket, är roligare, och då kan man träna uthållighet samtidigt som man har roligt med att försöka vinna tillsammans med sitt lag. Det kändes liksom att man hade något att springa för, istället för att bara springa och springa. Lagspelen gjorde dessutom att man var tvungen att springa, och en sådan peppning har man ju inte annars när man springer ensam. Jag tyckte också om när vi fick testa att spela med olika konstiga bollar och regler, t ex fotboll med tennisboll, basketboll där man inte får studsa bollen. Det var bra, för då hade inte folk som spelade de vanliga sporterna inte lika stor fördel som i vanliga fall. Om vi t ex ska spela fotboll med en tennisboll, så har inte de vana fotbollsspelarna samma bra bollkontroll än med en fotboll. Det gör det mer rättvist och då också roligare, för att man inte känner att man totalt dominerar eller domineras. Lagsporterna var alltså smart planerade och roliga att träna sin kondition med.
Orienteringen i Skrylle var också kul, och det var bra att man fick välja mellan en lätt och svår bana, så att man fick välja en som passade sig. Det var en bra bana, där man behövde tänka strategiskt för att ta den närmaste vägen, utan att behöva klampa genom träsk och få skorna blöta.
Hela arbetsområdet var alltså bra planerat med mycket variation. Slut.