torsdag 28 maj 2015

Matregler i olika religioner

Judendomen
I judendomen är endast kosher-tillåten mat tillåten att äta. Kosher betyder tillåten/godkänt. Kosher är något ifall det har blivit tillåtet av kashrut, en del av halacha, den judiska lagen. Mat som är förbjuden kallas treifah, vilket betyder sliten eller riven. Man får alltså som jude inte äta kött som har blivit sönderrivet, t ex anfallet av ett rovdjur. Men treifah betyder inte bara att ett sönderrivet djur inte får ätas. Det finns en lista på vilka djur som inte får ätas. Gris, vilket är mycket strängt förbjuden, är en viktig punkt på den listan. Några fler exempel är skaldjur, amfibier, insekter och gnagare. Djur som har dött av naturliga orsaker är också strängt förbjudna.
Frukt är helt okej att äta.

Fiskar med fjäll och fenor är tillåtna, så de flesta fiskar går bra att äta. Här är en del av vad som inte får ätas ur fiskvärlden: bläckfisk, ål, haj, val, stör och dess rom (rysk kaviar), sniglar och snäckor.

Kött som får ätas är nötkött, får, get, älg, hjort, och rådjur.
Hönsfågel-fåglar som till exempel höna/kyckling, kalkon, anka, gås, eller fasan går bra att äta. Ägg får man bara äta från ett urval av fåglar, men finns det den mista lilla fläcken av blod i ägget, då får man inte äta det.
När man slaktar kött så att det blir kosher, kallas det att man kashrar kött. Det innebär att man får ut allt blod ur köttet. Färskt kött och fågel som inte har kashrats än, måste kashras och ätas inom tre dagar. Man får inte blanda kött och mjölkprodukter, t ex ost. En pizza hade alltså varit förbjuden att äta, eftersom den innehåller både kött (salami) och en mjölkprodukt (ost).

Vissa judiska myndigheter skriver listor över produkter som de godkänner som kosher. För att skriva den listan frågar de efter hos tillverkaren och leverantören, och ser till att alla ingredienser är kosher, och att ingen annan mat än sådan som är kosher tillverkas i samma maskiner.


Islam
I islam kallas maten som är tillåten för muslimer halal. Mat som inte är halal heter haram.
Griskött är, precis som hos judendomen, helt förbjuden.
Tillåtna djur måste slaktas efter speciella regler. Djuret får inte ha varit i kontakt med en gris, någonsin, det måste vara friskt när det slaktas, och vara mentalt närvarande medan halspulsådern skärs av och djuret tappas på blod. Självdöda djur eller djur som har rivits av något rovdjur, är inte tillåtna. Som man kan se, är det mycket noga med vad som avgör om en produkt är halal eller inte. 

Ifall det finns risk att man dör av svält, och den enda maten som finns inte är halal, kan annars otillåtna livsmedel räknas som halal, så att man kan överleva.

Ramadan är muslimernas fasta, och då måste alla vuxna och friska muslimer från gryning till skymning avstå sig från mat, dryck, och rökning. Barn måste inte delta, men det är bra för dem, för att de vänjer sig vid det, så att de inte har några svårigheter när de blir vuxna. Det är vanligt att de som barn istället för att fasta hela månaden, bara fastar en kortare tid på dagen. För gamla och sjuka människor, eller för gravida eller ammande kvinnor, är det tillåtet att skippa ramadan, och att ta igen de skippade dagarna senare.


Hinduismen
I hinduismen anses många djur vara heliga, exempelvis kor. Därför är många hinduer vegetarianer. Istället är det vanligt med bön-/lins-grytor, eftersom baljväxter ersätter köttets proteiner. Dock finns det många hinduer som äter ägg, fisk och kött (men absolut inte nötkött).
Kons mjölk anses vara väldigt nyttig och ren, men om kon har blivit illa behandlad är det en synd att dricka den.
Alkohol och att dricka alkoholhaltiga drycker är förbjudet i hinduismen, och eftersom hinduismen är den största religionen i Indien, är det lag mot det i vissa delar av landet.
Det är vanligast att äta med maten i den högra handen. Det är också vanligt att dela mat med andra vid bordet. Har den äldsta personen eller gästgivaren inte lämnat bordet, är det oartigt att göra det.


Buddhismen
Buddhismen har inte några matregler, men många buddhister väljer att äta vegetariskt, eftersom karma förbjuder dödande.
Buddhistiska nunnor och munkar får inte äta efter middagstid, det är en av de 227 klosterregler som Buddha författade.


Kristendomen
När Jesus började predika och grunda kristendomen för ca 2000 år sedan, valde han bort flera judiska regler, bland annat reglerna om maten. Därför finns det inga speciella regler om vad man får och inte får äta. Dock avstår många kristna från socker, vin, och ofta även kött 40 dagar innan påsk. Den fastan kallas påskfastan och är en av kristendomens högtider. Vissa mycket troende kristna fastar även året om på onsdagar, eftersom Jesus dömdes på onsdag, och på fredagar, eftersom Jesus korsfästes på en fredag (långfredagen).


Nattvarden är en måltid som brukar hållas under en gudstjänst. Man går fram till altaret där man tar emot brödet (oblat, ett tunt kex) och doppar det i vin. Brödet föreställer Kristi kropp och vinet Kristi blod. Man gör det för att påminnas att Jesus led och dog för en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar