Jag har i detta arbetsområde gjort en parafras utefter Vincent van Gogh's magnum opus Starry Night, eller Stjärnenatt. Målningen tillhör epoken post-impressionism. Under själva impressionismen var trenden att snarare fokusera på att fånga ett ögonblicks känsla och intryck, istället för att försöka avbilda motivet verklighetstroget. Detta var för att kameran började bli vanligare och vanligare, och målningar därför inte längre var nödvändiga för att få en bild av något. Man ville istället fånga ett intryck (impression) av ett ögonblick, och man fokuserade ofta på ljussättningen i sammanhanget. Konturerna av själv objektet var inte av vikt, huvudsaken var att man upplevde samma känsla av tavlan som om man var på plats vid målningens motiv. Denna ideologi eller "standarden" om hur man skulle måla, gjorde att vissa konstnärer kände sig begränsade från att uttrycka sitt fulla potential och sina konstnärliga tankar, de ville inte behöva uttrycka endast intrycket av ett motiv, utan lägga vikt på andra aspekter. Detta var början på postimpressionismen, ett slags avvikande från impressionismens begränsningar. En sak som var vanligt numera var att fokusera på att avbilda motivet mer verklighetstroget, och detta kan man känna igen i Stjärnenatt. Van Gogh målar landskapet med tydliga konturer, linjer och detaljer, vilket känneteckar postimpressionismens tankar om att avbilda motivet verklighetstroget. Samtidigt finns impressionismens uppfattning om att avbilda ljusspelet, vilket syns tydligt på hans interpretation och återgivelse av himlavalvet. Man skulle kunna påstå att himlavalvet är målat ur impressionismens synvinkel, och landskapet ur postimpressionismen. Penseldragen med vilka himlavalvet är målat är korta och inte särskilt precisa, och detta påminner om impressionismen, då det viktigaste är färgerna och dess betydelse som helhet, när de alla bildar ett stort samspel av färger. Korta penseldrag var brukligt under impressionismens inflytande.
Här följer en jämförelse mellan förlaga och parafras utifrån punkterna denotation och konnotation.
Denotation (tekniskt sett inte en denotation, men en beskrivning av likheterna mellan de två verken)
I min parafras har jag varit mycket noggrann med att de olika motiven i målningen har exakt samma placering på bilden, för att så likt som möjligt replicera min förlaga. Enbusken i förgrunden av förlagan har jag ersatt med två upplysta höghus. Byn i bakgrunden är ersatt med en storstad, som lyser upp himlen. Kyrkan, i mitten av bilden, är i parafrasen ersatt av ett till höghus (i det här fallet Empire State Building, då dess avtunnande form kan liknas vid den av en kyrka). är placerad på exakt samma ställe som kyrkan i byn, men reser sig istället upp ur en enorm storstad.
Konnotation (denna konnotation innehåller även små delar ur en denotation)
Starry Night, min förlaga, förmedlar en idyllisk känsla hos mottagaren. Den fridfulla lilla byn, med böljande kullar i bakgrunden visar ett typiskt landskap i södra Frankrike, med en mörk skog och en enbuske som reser sig högt i förgrunden, som visar naturens skönhet och fridfulla intryck (inte att förväxlas med romantiken!). Med min parafras har jag försökt att förmedla den raka motsatsen. Istället för det idylliska postimpressionistiska intrycket vill jag visa ett moderniserat, intensivt och ljust, kanske rent av motbjudande och obehagligt storstadssamhälle och dess negativa effekt på kringliggande landskapet. På förlagan är den stjärnhimlen klar och ljus, men i min parafras har avgaserna bildat en dimma som skymmer, och light pollution gör det omöjligt att urskilja några detaljer i himlakropparna eller andra ljusspel på himlavalvet (exempelvis ljus-"spiralen" i centrum av bilden), som är så tydliga och klara i Starry Night. Denna förorening i parafrasen ska symbolisera människans och industriella revolutionens inflytande på naturen, och att vi borde vara mer medvetna om vad vi gör mot atmosfären och vår natthimmel. När jag skapade min parafras sänkte jag kontrasten och kontrasten på himlavalvet, i syfte att ännu mer symbolisera en färglös, otydlig och utsuddad stjärnhimmel. Istället höjde jag mättnaden och intensiteten av den upplysta staden, för att verkligen framhäva de oangenäma ljusen. Vidare, de böljande kullarna i bakgrunden av förlagan är näst intill helt skymda i min parafras, då avgaser och ljus försämrar luftkvalitén och ljusföroreningen gör att man inte kan urskilja detaljer av de mörka kullarna. Detta symboliserar eller exemplifierar hur människan påverkar naturen.
Arbetsgång (en simpel beskrivning av konceptet)
Utan att gå in i för mycket detalj ska jag nu beskriva hur jag skapade min parafras i Photoshop, och mina förberedelser innan jag använde photoshop. Jag granskade min förlaga noggrant och kollade vilka delar och motiv i förlagan jag kunde föra över till min parafras, och hur jag kunde förändra eller anpassa dessa. Jag sökte sedan efter liknande och passande bilder på nätet, och jämförde vinklar och ljussättningar. Ett exempel är bergen i bakgrunden. Jag hittade en bild (på en norsk fjord) där bergen i bakgrunden var passande, både färgmässigt och ur rätt vinkel (perspektiv), vilket ledde till att jag valde den bilden (för att förtydliga: jag klippte ut bergen från bilden för att använda dessa i min parafras). Ett annat exempel (på ett motiv i förlagan som jag kunde föra över till min parafras, och hur jag kunde förändra eller anpassa detta) är byn och dess omgivande skogar, som jag ersatte med upplyst storstad. Redan från början visste jag att jag ville skapa en "moderniserad" version av Starry Night, så att ersätta landskapet med storstad var för mig ett naturligt val att förmedla det. Jag hittade endast ett fåtal bra bilder som passade mitt ändamål, men de som gjorde det, passade utmärkt. Jag ändrade senare färgen på dessa (från den mjukare färgen orange till en mer stickande grön) för att intensiteten i känslan av onaturlighet och grällt intryck skulle förmedla min utgångspunkt till parafrasen. Detta var endast två exempel, det finns naturligtvis otaliga fler, då originalbilden av van Gogh är relativt detaljrik, vilket för övrigt är ännu ett kännetecken på att bilden härstammar från postimpressionismen.
Jag laddade in min förlaga i Photoshop och klippte och klistrade ihop de olika bitarna av bilder jag hittat på nätet, för att matcha positionerna till förlagan så exakt som möjligt. Jag matchade alla enskilda detaljer så noga som möjligt, även de andra små himlakropparna på himlen (allt för att göra parafrasen så lik originalet som möjligt). När jag var någorlunda nöjd med placeringen, började jag justera olika färg- och ljusvärden vid de olika motiven, för att kunna förmedla parafrasens syfte så bra som möjlig. Exempel på detta är att mörka ner himlen och sänka kontrasten och mättnaden, för att ta bort fokus från himlens detaljer och färger. Jag höjde kontrasten, exponeringen och mättnaden staden (inklusive höghusen), detta för att framhäva det starka och ljusa färgspelet.
Naturligtvis kan man förklara min process i Photoshop mycket mer ingående, genom att nämna precis alla tankar jag hade med mina olika val och ändringar, och att nämna alla motiv jag arbetade med var för sig (de små stjärnorna och ljusspiralen tog exempelvis förvånansvärt lång tid att färdigställa och för att bli helt nöjd med), men detta ger åtminstone en grund och inblick till hur jag jobbade för att skapa min parafras.
SvaraRaderahttps://lamdamovie.com/movie/338762/bloodshot
https://lamdamovie.com/movie/454626/sonic-the-hedgehog
https://lamdamovie.com/movie/443791/underwater
https://lamdamovie.com/movie/508439/onward
https://lamdamovie.com/movie/446893/trolls-world-tour
https://lamdamovie.com/movie/585244/i-still-believe
https://lamdamovie.com/movie/430155/the-coma
https://lamdamovie.com/movie/570670/the-invisible-man