Temat för denna termin var återbruk. Återbruk innebär att man tar något gammalt, som kanske inte används, och gör om det till något nytt. Äntligen fick man fick dessutom välja om man ville slöjda i trä eller textil, och jag valde förstås att ha träslöjd.
Hylla
Hyllan |
Jag visste från början att jag ville jobba med en lastpall, men jag visste inte specifikt vad jag ville göra. När jag fick tag på min lastpall såg jag att man hade använt flera olika träslag för att bygga den. Jag antar att man har gjort så för att spara på pengar, då man inte måste bry sig om att sortera och välja de fina träslagen.
Jag ville genast göra en hylla, eftersom de olika träslagen hade nog hade sett häftigt ut tillsammans. Hyllan skulle vara liten och nätt, runt 40 cm hög och 30 cm bred. Jag valde senare att lägga till små hakar och krokar på sidorna och framsidan av hyllan, dels för att jag tyckte hyllan var lite för tråkig som den var (inte tråkig, men för tråkig). På hyllan skulle man kunna ha småsaker och på krokarna kanske halsband eller armband. Eller i mitt fall slangbellor.
Krokarna på hyllan (läs ovan) och topparna (läs nedan) |
Jag började med att rita en enkel skiss på hur hyllan skulle komma att se ut, och jag valde att topparna av hyllsidorna skull bli vågigt sluttande, det ser bättre ut än om man har en rak och tråkig kant. Efter det ritade jag en detaljerad och för mig hjälpsam ritning (se bild), som jag följde noga när jag skulle mäta och såga ut bitarna.
Sedan började jag ta isär lastpallen. Från början hade jag tänkt att att försöka bända isär brädorna från klossarna som höll ihop brädorna. Jag bände isär de så mycket att man kunde få in en metallsåg för att såga av spikarna. Resterna av spikarna i brädan drog jag ut med hovtång. Detta sättet var alltså som jag hade tänkt mig det från början, men när jag insåg att detta tillvägagångssätt var för tidskrävande och jobbigt. Jag valde istället att såga av brädorna precis intill klossarna, då jag visste att jag inte skulle behöva så långa delar. Dessutom hade nog spikhålen där klossarna hade suttit i brädan förstört framtida arbeten där jag skulle använda längre brädor.
Hur jag bände loss brädorna |
Jag sågar av spikarna |
Iallafall, först hyvlade jag bort den smutsiga och något ruttnande ytan av brädorna, vilket avslöjade virkets sanna prakt. Sedan mätte jag noga ut hur sidorna skulle se ut på brädorna, och sågade försiktigt ut dem med kontursåg. Jag gjorde lite annorlunda med hyllplanen. Där mätte ut på en av de tre brädorna, och sågade sedan alla på en gång, för att vara extra säker att de är lika långa. En av sidbrädorna var lite bredare än den andra, så för att det inte skulle bildas en konstig kant mellan den och hyllplanen, hyvlade jag ner till samma bredd som hyllplanen.
Sedan skulle jag spika ihop alla delar för att fota hyllan. Jag valde 40 mm dyckert, eftersom de definitivt är långa nog att hålla ihop hela hyllan, och för att de inte har samma nackdelar som vanligt spik, som kan få virket att spricka, och som har ganska stora huvuden som skulle konstigt ut på en sådan liten hylla. Jag körde ner sex dyckert i varje hyllplan från sidan, tre per sida.
Efter det skruvade jag fast olika hakar och krokar (se bild ovan).
Sen var det ”bara” att olja med linolja kvar. Jag skriver ”bara” i kursivt och citationstecken eftersom det var här jag gjorde största felet. Istället för att ta det lugnt, ville jag av någon anledning bli klar just den lektionen. Det är något mentalt som gör att när man nästan är färdigt att man skyndar sig att bli klar. Det ledde till att jag inte lät linoljan torka helt innan jag oljade andra lagret, vilket gjorde att oljan inte kunde tränga in i virket, utan stannade utanpå och stelnade där. Därför är nu hyllplanen lite klibbiga av olja. Det finns också små oljeklumpar i hörnen. Oljan är torkad, så den fläckar inte, men det känns konstigt att ta på och ser lite konstigt ut. Leder de till att jag inte kommer använda hyllan? Naturligtvis inte. Hyllan är fortfarande funktionsduglig och bortsett från oljan finns det inga fel på den.
Jag är inte jättenöjd med slutprodukten, just eftersom jag råkade slarva så det blev fult. Bortsett från det där med oljan har jag dock jobbat mycket bra och helt självständigt, och mycket tidseffektivt (kanske lite för snabbt faktiskt, när jag tänker efter). Jag jobbade förutom på mina fredagslektioner också på sjuornas onsdagslektioner då jag redan har slutat min egentliga skoldag. Jag har varit försiktigt med att inte klanta till det annars, till exempel vid sågning.
Hyllan är (som sagt, bortsett från oljan) mycket fin, och de olika träslagen (det mörkare rödaktiga och det ljusare med de stora gråa fläckarna) tycker jag passar bra tillsammans, och visar skönheten bland olikheten, och jag tycker denna hylla verkligen bevisar att man inte behöver dyrt och sällsynt virke för att göra något som är fint.
Det finns två saker jag måste tänka på till nästa gång: att ta det lugnt och inte slarva, och låta oljan torka innan jag börjar på andra lagret.
Mini-slagträ
(Följande reflektion kommer inte alls vara lika välutvecklad)
Slagträet |
Den andra saken jag slöjdade den här terminen var ett litet slagträ av trä.
Jag limmade ihop 4 av brädorna som hade blivit över efter hyllan, så att det blev en fyrkantig stav. Efter det såga jag av kanterna så att staven blev 40 cm lång. Jag hyvlade ner kanterna på den fyrkantiga staven för att få den mer rund, för att minimera chansen att slå av kanter när man svarvar. Jag svarvade ner slagytan (som börjar efter ca 15 cm) till 6 cm, och handtaget till 4 cm. Sedan slipade jag med 120p och 240p sandpapper på svarven. Efter det oljade med linolja. Jag hade lärt mig av mina misstag, och därför väntade jag länge tills jag oljade andra lagret. Dessutom penslade jag inte på oljan, utan jag satte olja på en bit hushållspapper och gnuggade sedan in det i slagträet. Jag torkade av all överflödig olja (vilket inte var särskilt mycket, men jag ville inte riskera något).
Jag är mycket nöjd med detta arbete, allt gick felfritt, förutom ett litet hål i slagträet som jag fixade med hemtillverkat träspackel. Jag gjorde det så litet för att kunna ta med det i ryggsäcken till scouterna ifall vi får tid att spela brännboll. Det lilla slagträet är också lättare att kontrollera med en hand, vilket är en fördel ifall man måste kasta upp bollen och slå iväg bollen själv.
Jag arbetade otroligt tidseffektivt och var klar efter två lektioner, oljans torktid exkluderad, så nu har jag mer tid till fler slöjdarbeten. Efter detta arbete har jag inga misstag att lära av.
Smörkniv
Smörkniven |
Jag gjorde också en smörkniv av samma plankor från lastpallen som de andra arbeten den här terminen. Jag ritade ut en smörkniv på en planka, sågade ut den med kontursåg, och slipade till den med rondellslipen och 240p sandpapper. Jag valde att inte olja den, efter den enda linoljan skolan har är kokt linolja, vilket kan vara hälsofarligt att olja matredskap med.
Smörkniven är ca 17 cm lång. Den var klar på en lektion förstås, så enkel som den var att göra. Jag gjorde den medan limmet från slagträets brädor höll på att torka.
Jag måste verkligen säga att det här har varit den mest produktiva terminen i hela mitt liv. Förutom dessa tre ovannämnda slöjdarbeten har jag också svarvat en skål, gjort en flasköppnare med ett lent handtag av fint redheart, och jag håller på med en till skål just nu. Jag är mycket nöjd med den här terminen.