torsdag 23 april 2015

Dopplereffekten

Du har säkert märkt någon gång när en polisbil eller ambulans som kör förbi, att ljudet från sirenen låter annorlunda beroende på vilket håll den kör mot. När polisbilen är på väg mot dig låter det ljusare, och när den är på väg från dig, lite mörkare. Detta kallas dopplereffekten, uppkallat efter dess upptäckare, Christian Doppler.
Skulle ambulansen stå stilla, då skulle ljudet låta likadant åt alla håll. Men eftersom sirenen färdas mot dig, kan man ju säga att den kör efter sina egna ljudvågor. Därför hinner den nästan ikapp den nyss utskickade ljudvågen ljudvågen, så att nästa kommer lite tidigare än vanligt. Detta minskar avståndet mellan varje våglängd, och höjer frekvensen och därmed tonhöjden. Bakom polisbilen däremot, kör den ifrån sina egna ljudvågor, vilket gör det glesare, dvs ökar avståndet mellan varje våglängd, och sänker frekvensen och därmed tonhöjden.
Dopplereffekten är användbar inom medicinen, där man med hjälp av den undersöker blodflödet i blodkärl och om hjärtat fungerar som det ska.

En liten intressant grej om dopplereffekten:
Har du någonsin undrat varför natthimlen är svart, när den egentligen är full av stjärnor?
En av anledningarna är dopplereffekten. Eftersom universum expanderar, rör sig ju stjärnorna i universum bort från oss. Det sänker våglängden av ljuset (stjärnorna avger ju ljus och inte ljud), och gör att det synliga ljuset från stjärnorna blir till infrarött ljus som vi inte kan se. Detta är ett exempel på att dopplereffekten också finns i ljus. Den finns i alla möjliga former av vågor också. Om du lyssnade på 106.7 på radio, och radiomasten plötsligt skulle röra sig väldigt snabbt mot dig, då skulle det teoretiskt vara möjligt att byta till 107.0, och fortfarande lyssna på samma kanal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar