Jag har valt att planera en vinterhajk med övernattning i vindskydd.
Vi kommer att vandra längs skåneleden, då vägarna och stigarna är vänliga mot nybörjarfötter och naturen är underbar. Dessutom är skåneleden väl märkt med olika färgspår, så det är inte lika lätt att gå vilse, man behöver alltså inte bry sig om att läsa kartan hela tiden.
Vi börjar på Skryllegården. Vi följer skåneleden söderut. Lunchen tar vi vid kröken intill Veberödsvägen (956) efter ca 6 km. Vi äter scoutsoppa (buljong, potatis, purjolök, falukorv, grönsaker) som vi tillagar på stormkök. Då det lär bli rätt kallt, använder vi oss av T-röd som bränsle, istället för gastub, som inte fungerar lika pålitligt i kallt klimat.
Under eftermiddagen följer vi skåneleden vidare till vindskyddet ”Bilarp”, vilket är ca 12 km. Framåt kvällen kommer vi till vårt vindskydd för natten. På kvällen gör vi upp eld och grillar vi korv.
Dagen efter fortsätter vi vår hajk med ca 6 km’s gång till Genarp, där vi tar bussen hem till Lund.
Eld + allemansrätten
För att ta hänsyn till allemansrätten tar vi endast nerfallna grenar och ved som ibland finns vid de fasta vindskydden. Det brukar oftast finnas en färdig eldstad vid fasta vindskydd, men inte alltid. Ta då ett antal medelstora stenar och lägg de i en ring, för att hindra från att elden sprider sig via gräset. Även om detta är mindre viktigt under vintermånaderna, är det en bra idé att strö sand runt och under eldplatsen också. Ta reda på eventuella brandrisker i området. En viktig regel som alltid gäller är att aldrig göra upp eld på en bergshäll, den kan spricka och det är totalförbjudet.
Under den här hajken kommer vi behöva tänka på allemansrätten extra mycket. Den delen av skåneleden som vi vandrar korsar vi två tillfällen en beteshage, och vid ett tillfälle en tomt.
In till beteshagarna finns det grindar som som alltid ska stängas, oavsett ifall det finns djur i hagen som betar. Under sommartid ska man vara försiktig att inte störa djurlivet och betande djur, och inte förstöra gräset, andra växter eller marken. Vintertid, då marken är frusen, är det inte alls lika lätt att förstöra marken, så vi har lite tur i det fallet.
När vi passerar tomten är det viktigt att man uppför sig korrekt. Även om allemansrätten faktiskt tillåter en att t.o.m. övernatta på annans tomt, är det vanligast att man bara passerar, som i vårt fall. Var inte allt för högljudd, respektera att det är folk som bor där.
Utrustning
Kläder + skor
Att ha rätt kläder är ett måste. Fyra lager är en bra metod. Har man fler lager, kan man ta av och på sig olika plagg, beroende på hur varmt eller svettigt det är.
Det första lagret består av underställ, t ex en långärmad tunn tröja. Uppgiften av det första lagret är att få bort fukt från huden, som kan leda till nedkylning. Det lagret kan vara polyester eller ull (eller en rad andra material), men helst inte bomull. Det andra lagret är en lite tjockare tröja som finns till för att hålla varmt, samtidigt som det transporterar bort fukten från kroppen. Det tredje lagret är det varmaste och tjockaste lagret. Ett bra material för det lagret är ull, då ull håller värmen exceptionellt, och dessutom fortsätter värma när det blir vått. Det tredje lagret skulle också kunna vara fleece. Det fjärde lagret är ett ytterskal, en tunn jacka som skyddar mot vind och regn.
Använd väl ingångna skor som sitter tätt om hälen, men är luftig vid tårna. Det är skönare att gå i ett par vandrarkängor som går ända upp till vristen, som stabiliserar fotleden. Använd två par strumpor för att undvika skoskav. Då gnider den yttersta strumpan mot den innersta strumpan istället för din hud.
Ryggsäck
När man vandrar längre sträckor är en ryggsäck som tar vikten av dina axlar och som fördelar vikten rätt viktig. En ryggsäck med stark och bekväm höftrem är bra. En ryggsäck med intern eller extern ram är också att rekommendera, då den fördelar vikten rätt och gör så att ryggsäcken blir en del av din rygg. Man vill att ryggsäcken, så placera den tyngsta vikten så högt upp och så nära din rygg som möjligt. Packa de saker du inte lär behöva i första i hand längre ner, som t ex sovsäck, och de saker som du behöver behöver tillgång till oftare, t ex stormkök och matsaker. Ha första-hjälpen-väskan lätt tillgänglig eller där man måste kunna få tag på dem snabbt, skulle det behövas.
Sömn
Vi sover i fasta vindskydd, som finns utplacerade längs med hela skåneleden. Fasta vindskydd, förutom att hålla blåsten ute, är något förhöjda från marken, så man håller värmen bättre och undviker markfukt.
På vintern är nätterna mycket kalla. Då är en varm sovsäck viktig. Det finns främst två typer av sovsäckar, dun och syntet. Sovsäckar av syntetisk ull kan tryckas ihop till mindre volym (volymen är en viktig punkt när man packar.) Dun är lättare, och håller värmen bra för sin vikt. Nackdelen med dun är att det förlorar sin isoleringsförmåga när det blir fuktigt. I vårt fall är dun det bästa alternativet, då vi sover i fasta vindskydd med tak, och det dessutom väntas bli klart väder.
Ett bra liggunderlag är minst lika viktigt som en varm sovsäck. Ett vanligt skumunderlag räcker för vårt bruk, då vi inte sover i tält direkt på marken. I det fallet hade man behövt ett liggunderlag som isolerar mycket bra, så att inte kroppsvärmen sugs upp av den kalla marken.